петък, 26 ноември 2010 г.

Кърджалийски тютюнджии на протест край Първомай

Приключи протестът на тютюнопроизводителите край местността Панталей , част от хората заминаха за протеста в Кърджалийско, където се очаква да се съберат над 4000 души, каза Асен Кичуков зам.- председател на Националната асоцоация на тютюнопроизводителите у нас. Там ще бъде оформена протестна декларация до премиера, Комисията по бюджет и финанси, Министерството на земеделието и храните и Министерството на финансите. В декларацията ще се настоява за залагане в проектобюджет- 2011 на полагащите се на тютюнопроизводителите 73 милиона евро Национални доплащания. Ако това не стане до сряда, в четвъртък тютюнопроизводителите ще излязат на протест пред парламента, със семействата си, каза още Асен Кичуков.
Около 1000 тютюнопроизводители се събраха в местността Панталей край Първомай на мирен протест, за да покажат исканията си - да бъдат заложени над 73 милиона евро Национални доплащания в бюджет 2011 г. Това са средства, които трябва да бъдат заложени по директивите на ЕС за референтния период на тютюнопроизводството в България, това каза Асен Кичуков. Сега тези средства не са заложени в бюджет 2011, според Кичуков.  Националните доплащания за 2010 г. не са платени, но тютюнопроизводителите ще настояват да си получат полагащите им се пари за 2011г., съгласно подписаното споразумение на 28.01 2010 с МЗХ.
По думите на Кичуков, никога до сега производителите не са били така обединени. В Националната Асоциация участват 16 браншови организации. Имаше тютюнопроизводители от Свиленград, Асеновград, Пловдив, Харманли,  Кърджали, Пазарджик и Крумовград.
Хората скандираха „Дайте ни парите”, имаше и лозунги с искане на оставката на министър Дянков. Участниците в протеста твърдят, че той не е политически и сами са си платили за автобусите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!