четвъртък, 25 ноември 2010 г.

„Защита”: ОЦК ще бъде модерен европейски завод

Писмо до министър-председателя Бойко Борисов изпрати Националният синдикат „Защита”. Адресирано е също до министрите  на труда и социална политика Тотю Младенов, на икономиката и енергениката Трайчо Трайков, на околната среда и водите Нона Караджова. Ще го получат и изпълнителният директор на ИА „Гит” Румяна Михайлова, както и областният управител на Кърджали Иванка Таушанова и кметът Хасан Азис. Писмото е подписано от председателя на Националния синдикат „Защита” Красимир Митов.  В него се казва:
Настоящото ни писмо е провокирано от едно емоционално Открито писмо на регионалния председател на КТ „Подкрепа” за гр.Кърджали – г-жа Магдалена Ахчиева. Не можем да не споделим възхищението си от въображението, което демонстрира г-жа Ахчиева, особено като имаме предвид, че не е стъпвала в предприятието. Шокиращите краски, с които г-жа Ахчиева обрисува ситуацията в ОЦК – АД, стряскащото обрисуване на работещи в институциите като „куцо, кьораво и сакато”, на които шефовете на завода плащат, доближават границите на безумието.
Подобно откъсване от реалността, обаче, може да се окаже опасно и вредно за бъдещето на работещите в ОЦК АД.
Тъй като в синдикалната организация на НС „Защита”  членуват почти половината от работещите в предприятието, се чувстваме длъжни да ги защитим и да изложим пред Вас фактите, такива каквито са.
Според изложеното от г-жа Ахчиева се оказва, че в ОЦК АД не съществуват синдикати. Ако „Подкрепа” там не съществува – това си е техен проблем. Факт е, обаче, че не сме имали случай ръководството на предприятието или неговият собственик да откажат среща на наши представители. Макар и невинаги срещите да са завършвали с удовлетворяване на всички искания, които поставяме като синдикат. Присъствали сме на десетки срещи между ръководството на ОЦК АД и синдикатите в дружеството, на които е присъствал и председателя на „Подкрепа” там. Невъзможно е да сме се объркали, тъй като именно той винаги започва изказванията си с недвусмисленото „Аз съм един прост работник...”.
Обидно звучат твърденията, дали на госпожата, дали на някой друг, че заетите в завода са било „прости работници” било „безропотни” . Защото това са интелигентни хора, които много добре знаят правата си и знаят как да ги отстояват. В потвърждение на това е факта, че тези хора не търпят и ден забавяне на заплатите.
Странно е безспокойството на синдикалната лидерка за зам.директори, които напускат. Все пак това е въпрос на мениджмънт и няма връзка със синдикалната дейност. Каквото например е да сигнализираш работодателя, че липсват ръкавици за работещите, а не да хленчиш пред държавни институции. Най-малкото защото институциите, до които пише госпожата – напр. Министър-Председателя или Министъра на икономиката - все още нямат задължения да снабдяват с ръкавици!
Тъй като според г-жа Ахчиева „г-н Захариев смело води „ОЦК-АД" към „Кремиковци" втора серия” бихме искали да напомним – по времето на г-н Захариев „Кремиковци” работеше, а „Подкрепа” ползваше сериозни облаги като например стопанисването на лавки и столове в комбината. В които лавки и столове имаше бизнес за милиони лева, които отиваха незнайно къде  ...И дали сега проблемът не се състои именно в това, че „кранчето в  „Кремиковци” спря”, а ръководството на ОЦК АД  не се поддава и не удовлетворява нечии цели и амбиции за лично облагодетелстване, нямащи нищо общо със синдикалната дейност?!
Все пак не бива да се забравя - сбърканата синдикална дейност на „Подкрепа”, убедително демонстрирана с опитите за набъркването в управлението на комбината, определянето на кой трябва да е собственик и кой не, опитите да бъдат извивани ръцете на държавата, чрез манипулация на работещите – докараха фалита на „Кремиковци”.  Докато през това време лидерите на национално представените синдикати там управляват луксозните си автомобили и демонстрират завидно благосъстояние, заслужаващо облагане с данък „Супер Лукс”!
За едно сме съгласни с госпожата /с малката разлика, че вече се убедихме, а не само да вярваме/ - „законите важат за всички и никой не е над тях”! С едно изключение - „Подкрепа”!  Които, явно не без мълчаливото съдействие на управляващите, се опитват да управляват държава, да назначават свои лидери за директори на училища, в бордове на общински и държавни предприятия, в държавни и общински институции. Да не би и сега да търсят „съдействието” на институциите, до които са писали, за да стане например г-жа Ахчиева Изпълнителен директор на ОЦК, някой по-отговорен синдикален лидер от централата на „Подкрепа” – председател на Надзорния съвет на комбината, а всички работещи под строй да станат членове на „Подкрепа”?! Е, тогава със сигурност ще наблюдаваме „Кремиковци” втора серия!
Но, докато представляващи „Подкрепа” търсят начини да осъществят мечтите си, собственик, ръководството на предприятието, другите синдикати, работещите, с общи усилия ще се борят с жестоката финансова и икономическа криза, за да бъде осъществен проекта за един модерен европейски завод, в които работещите получават достойни европейски заплати.


7 коментара:

Анонимен каза...

Искам да попитам, колко пъти е стъпвал в комбината господин Митов, че знае кое е вярно и кое не е.Или неговия лакей Цецо който е близък с ръководството , му е подшушнал какво да напише.Това което е написано от госпожа Ахчиева е самата действителност, но няма смели мъже в комбината, да го заяват на ръководните кадри там.

Анонимен каза...

Ще бъде друг път. Гладна кокошка мисир сънува.

Анонимен каза...

ще станеОЦК модерен завод, ама друг път ,както се казваже в хубав български филм. нищо няма да му се случи на Захариев, въпреки "акивността" на областната Таушанова, защото Захариев е най-големият спонсор на ГЕРБ по официалните данни на партията

Анонимен каза...

da go mahat zavoda nqma li darjava tuk

Анонимен каза...

ОЦК и модерен завод? Едва ли, за 35 години не стана, едва ли ще стане и в следващите 35 години. Тровят здравето на децата ни и нищо повече. Социалната съставляваща на ОЦК, освен заплати, е нулева. Абе, с една дума кучето лае, кервана си върви.

Анонимен каза...

Какъв е този синдикат "Защита"?Кой членува в него?Неколцина приятели на Цветан ДОБРИНСКИ от Оловно производство.Като се има предвид, че е началник на цех,, числеността на синдиката му е обяснима-един файтон хора,зависими от него,но и страхуващи се от него!РАБОТНИЦИТЕ В ЗАВОДА ВСЕ ОЩЕ НЯМАТ РАБОТНО ОБЛЕКЛО!Журналистите нека проверят докъде е стигнало строителството на новия завод?Изкопана е една дупка с няколко бетонени колони.При всеки натиск на обществото Захариев прави пресконференция и "започва да строи нов завод".Той не може и не иска да поддържа старото оборудване,не влага нито стотинка за подобряване на сегашните условия на труд в завода,а камо ли да вложи пари в нов завод...Красимир Митов се е изложил много с твърденията си-работниците нямат работно облекло-след проверка в завода раздават по един чифт ръкавици за месец .Завода не е лаборатория и това е крайно недостатъчно.Нараства числото на авариите в завода-трудовите злополуки са двойно повече.Поради това ,че работниците са притискани от началниците си трудовите злополуки ВИНАГИ се прикриват като "домашни".Застраховките на работниците не се изплащат,Захариев смени няколко застрахователни компании ,в които не плаща по цели месеци.Когато компаниите го изхвърлят ,той сменя застрахователите и т.н. Това е лесно да се провери.Заплатите се изплащат спорадично,закъсняват от 5-10 дни,и тъй като са ниски хората едва свързват двата края!Синдикатите в завода да не се делят, а да се обединят наистина в защита на работниците.Каквото е предназначението им!Там трябва да работят неутрални хора,а не хора на които плаща Захариев!

Анонимен каза...

Цецо то бива да лъжеш ама,чак толкова не бива

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!