сряда, 24 ноември 2010 г.

„Одялкват” наполовина сметището в Кърджали

В държавния бюджет за  2011 г. са планирани 22 млн. лв. за изграждане на депото в Кърджали, съобщи областният управител Иванка Таушанова. В момента се водят разговори с фирмите – изпълнители на проекта за оптимизирането му.
Строителството започна през 2009 г. и тогава за него бяха предвидени 22 млн. евро, от които 10,9 млн. от програмата ИСПА. Изграждането на новото депо и претоварните станции в 7 общини беше възложено на българо-италианския консорциум “Uniland Siconco Unieco” и трябваше да приключи на 19 януари 2011 год. С рекултивацията се зае консорциум “Hidrostroy - Building Development Holding”- България. Те трябваше да свършат работата на 17 юли 2011 год.
В средата на 2009 от ИСПА се сетиха, че процедурата за избор на изпълнители на двата лота е направена  от екипа на бившия министър на екологията Джевдет Чакъров не чрез конкурс, а чрез пряко договаряне, което е в разрез с изискванията на програмата и спряха финансирането. От есента на 2009 г. по неофициални данни фирмите не са или почти не са получавали пари за работата си. И я спряха. Поне строителството на новото депо е прекратено от месеци. На депото е докарана до някъде работа по първата клетка за депониране на отпадъци. Претоварните станции в някои общини са на съвсем начален етап, а в други изобщо не са започнати. Силно е забавено извозването на старите сметища по Лот 2.
В МОСВ решиха, че проектът трябва да се „оптимизира”, което означава да се съкратят някои от елементите му. В първоначалния проект беше предвидено да има цех за сортиране на отпадъците, където да се отделят тези, които могат да се рециклират и да се депонират само неизползваемите. Трябваше да има звена да правене на чакъл от строителните отпадъци, компост от органичните, място за съхранение на опасни отпадъци, пречиствателна станция за изтичащите води и инсталация за улавяне на отделените газове.
Годишно щеше да приема по 35 346 т. Ще има 6 клетки, като първата ще е с площ 15 154 кв.м и обем 97 352 куб.м, предвидена за срок от 5 години. Продължителността на ползване на цялото депо по проект беше 32 години.
Сега, според областният управител вече е постигнато споразумение с фирмата, която изпълнява Лот 1,  да се намали броят на клетките.
Броят на общините, които ще обслужва, също се намаля. Изключват тези, които са на разстояние над 25 км от Кърджали – Ивайловград, Кирково, Ардино и Крумовград.
В проекта остават Кърджали, Черноочене, Момчилград и Джебел. Най-вероятно и претоварни станции няма да се строят, защото и преди, например от Момчилград коментираха, че ще им е по-евтино да карат отпадъците направо на сметището, поне от селата на север от общинския център.
Дали този вариант е удачен предвид, че сметищата в общините, които се изключват, вече са ликвидирани и сега отново трябва да правят? Дали тези нови сметища ще са просто натрупани боклуци, за което Европа няма да пропусне да ни глоби или ще ги правят по европейските изисквания? И ако да, няма ли да е по-скъпо да се правят изискваните за едно модерно депо съоръжения на 4 малки сметища, отколкото да идват на това в Кърджали.
Едно от притесненията в далечните общини, които трябваше да си карат отпадъците в Кърджали беше, че прекалено се оскъпява сметосъбирането заради транспортните разходи. В Ивайловград вдигнаха такса „смет” с 50%.
Идеята на модерните сметища е да се намали обемът на депонираните отпадъци поне наполовина и да се постигне възвращаемост на парите за транспорт и преработка от рециклирането и оползотворяването. Известно е, че в напредналите държави от боклуци се получава газ за горене, тор, от отпадъчна хартия и пластмаси се правят опаковки, от разкомплектоване на електроника се извличат ценни метали и т.н.
Дали като се спести половината от цената на депото в Кърджали, като „поодялкат” проекта държавата ни и ние като данъкоплатци няма да загубим повече? Защото от Европа изискват да се спазват екологичните стандарти. И който не го прави здраво го санкционират. Дали така ще ни излезе по-евтино. Ще видим. Дано не боли.







3 коментара:

Анонимен каза...

ZA ARDASTROY I SAVARONA PARA YOK MU BA???????

Анонимен каза...

Извозването на старите боклуци приключи януари 2010г., от тогава се приемат само "свежи" боклуци от Кърджали и другите общини. Стига сте съобщавали грешна информация.

Анонимен каза...

В древността носителите на лоши вести имали лоша съдба. тази е такава и Таушанова поне да беше изразила съжаление, защото критиките към сметището ги започна Томислав дончев министър на ГЕРБ

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!