петък, 26 ноември 2010 г.

Болницата в Крумовград може да получи пари от ЕС

11 общински болници трябва да се финансират със средства от ЕС по ОП „Регионално развитие”, с които ще развиват услуги за продължително лечение. Това предвижда Проект на Министерство на здравеопазването за изменение на Допълнението на Концепцията за болнично преструктуриране. Промените ще станат факт след обществена дискусия.  и Наложиха се, тъй като много малко лечебни заведения изявиха желание за преструктуриране в болници за долекуване. Сега се дава възможност на клиниките да получат финансиране за развиване на дейности, както за активно, така и за продължително лечение.
Сред 11-те общински болници, които отговарят на критериите и ще могат да получат средства за развиване на грижи за активно и продължително лечение е и клиниката в Крумовград. Здравните заведения са избрани на базата на няколко критерия - намират се в малки населени места, броят на болните е над 2800, наличие са повече от 20 специалисти, липсва финансиране по други програми и проекти.  
За финансиране на 11-те общински болници се предвиждат 47 млн. лв. Те ще могат да изразходват средствата за развиване на услуги за активно и продължително лечение. Целта e да се осигури достъп на хората в по-отдалечените и труднодостъпни места до адекватно медицинско обслужване. Болниците ще могат да кандидатстват за средствата след одобряването на Наблюдателния комитет към  Оперативна програма „Регионално развитие.”   
Още 100 млн. лв. се предвиждат за финансиране на общински болници по Оперативната програма. Те ще са за лъчетерапевтична апаратура в 10 общински онкологични диспансера и за подобряването на ефективността на 9 общински болници.  Всички болници ще имат възможността да кандидатстват за финансиране чрез общините си в началото на следващата година.
Във връзка с информацията, излязла на страницата на Министерство на здравеопазването д-р Мария Иванова, управител на болницата в Крумовград каза, че няма друга информация освен публикуваната. След като толкова години е мениджър, ще продължава да се бори за болницата. Ако наистина получат тези средства в това трудно кризисно време, ще бъдат много щастливи.  Най-вероятно кандидатстването ще става чрез общината.

1 коментар:

Анонимен каза...

Да пази ГОСПОД от такива мениджъри.Как да дямаш информация, г-жо Иванова, нали си общщински съветник от дпс.Там не говорте ли за проекти.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!